Quantcast
Channel: Landgenoten of Buitenlui » buitenlanders
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Volkskrant knoeit met cijfers van allochtonen en buitenlanders

$
0
0

Het is niet de eerste keer en ik vrees dat het niet de laatste keer is dat ik me boos maak op de Volkskrant. Het was echter zaterdag wel weer heel erg. Veel tweets verstuurd, waarop ook werd gereageerd, maar het werd me wel duidelijk dat het moeilijk meer te volgen was door de vele tweets.

Dan toch maar een blogje aan wijden.

Dit is het online-artikel en hier (blendle) het papierenartikel. Eerst het hoofdpunt en dan nog onder het kopje Divers nog een paar dingetjes.

Uit het artikel het volgende stukje:

kopietabel_aanhef In de papieren editie staat de tabel, maar die staat niet online.

De VK heeft als conclusie dat slechts 49,5% van de allochtonen (van buiten de EU) werkt en dat het percentage autochtonen met 77,1% maar liefst 27,6 punt  hoger is.

Het lijkt correct, maar er worden geen allochtonen vergelijken met autochtonen, maar zij die een nationaliteit hebben van buiten de EU. Daar kwam ik achter na een tijdje zoeken op de website van Eurostat (het CBS van de EU). Dit is de tabel waar de cijfers vandaan komen. De titel is duidelijk: Employment rates by sex, age and nationality (%). Nationaliteit heeft niets te maken met herkomstgroep. Je bent allochtoon als tenminste één ouder in het buitenland is geboren. Nationaliteit doet er niet toe. Ook niet waar jijzelf geboren bent. Je bent dus autochtoon als je beide ouder in Nederland zijn geboren. Jijzelf kan dus geboren zijn op de Galapagoseilanden en de Ecuadoriaanse nationaliteit hebben, je bent en blijft autochtoon voor Nederland. Herkomstgroep en generatie is bepaald op het moment dat je geboren bent.

Er worden dus twee verschillende begrippen met elkaar vergeleken, nationaliteit en herkomst, die je dus niet zondermeer kunt vergelijken. Onder de groep buitenlandse nationaliteit valt dus ook de tweede generatie (=geboren in Nederland) allochtoon die niet automatisch de Nederlandse nationaliteit krijgt omdat de moeder niet Nederlandse is (en de met haar getrouwde vader ook niet).

Van de groep eerste generatie allochtonen afkomstig van buiten de EU heeft het grootste deel inmiddels  de Nederlandse nationaliteit. Op 1 januari vorig jaar hadden er 310.000 mensen tussen de 20 en 65 jaar geen Nederlandse of EU nationaliteit. Het aantal allochtonen van buiten de EU bedroeg 1,7 miljoen, waarvan 1,1 miljoen eerste generatie. Zelfs als we er vanuit gaan dat die 310.000 allemaal eerste generatie zijn, dan is het aantal met de nationaliteit van buiten de EU slechts 28%. Eén op één vertalen van nationaliteit naar allochtoon kan dus niet zondermeer.

Naturalisatie kan pas –onder voorwaarden- na vijf jaar rechtmatig verblijf in ons land. Het is dus aannemelijk dat er sprake is van een oververtegenwoordiging van pas geïmmigreerden in die 310.000. Om allerlei redenen mogen er veel niet werken. Denk bv aan studenten. Ook zitten in die jonge groep relatief veel asielzoekers en die hebben het extra moeilijk.

We zien dus in de tabel 49,5% werkenden naar nationaliteit en dus 50,5% niet werkend. In een andere tabel zien we om hoeveel mensen het gaat: 18.400 in de derde kwartaal vorig jaar die dus werkloos waren.

We zien dus ook dat er sprake is van een behoorlijke daling want in het eerste kwartaal 2014 was het nog 32.100. 18.400 is zeg maar 6% van de totale groep van 310.000 dus de beroepsbevolking is 55,5% (= de bruto arbeidsparticipatie), 49,5 werkte (=de netto-arbeidsparticipatie) en het werkloosheidspercentage is 11% -(55,5-48,5)/55,5. 44,5% hoort niet tot de beroepsbevolking.

Wat de Volkskrant dus ook niet vermeldt is dat het slechts om 18.400 werklozen gaat en dat is slechts 3% van het totaal aantal werklozen. Daarnaast zijn die 310.000 slechts minder dan 20% van het totaal aantal allochtonen in die leeftijdsgroep.

Dan kijken we naar autochtonen aan de rechterkant van de tabel. Dat heeft mij de nodige hoofdbrekers gekost want arbeidsparticipatie van autochtonen tussen de 20 en 65 jaar heb ik niet kunnen vinden bij het CBS. Ik zocht daar want internationaal is er geen gelijk criterium –als men al een criterium heeft- van wat een autochtoon is. Ik heb toch de percentages gevonden en wel in dezelfde tabel als waar de cijfers van de niet-EU nationaliteit vandaan komt. Dat had ik niet verwacht want dit zijn cijfers over iedereen die de Nederlandse nationaliteit bezit. Dus ook allochtonen die tot Nederlander zijn genaturaliseerd of dat bij geboorte van rechtswege waren. We zien bij Nederland een percentage van 77,1 staan en dat is precies de 49,5% + 27,6% die we in de Volkskranttabel zien. Nu zal het percentage van ‘echte’ autochtonen niet lager ligger –het zal zelfs hoger zijn- maar erg fraai is het allemaal niet van de Volkskrant.

Ik had al gezegd dat het afhangt hoeveel mensen er mogen werken. Wat ook belangrijk is hoeveel mensen er genaturaliseerd worden en wat de voorwaarden zijn. In Nederland is er een drempel dat je een inburgeringsexamen moet hebben gedaan. Dat betekent een serieuze drempel en juist de meest kansrijke op de arbeidsmarkt zullen eerder die horde kunnen nemen. Dat betekent dat je juist in die groep van niet-Nederlanders juist meer mensen zullen zitten met minder kans op de arbeidsmarkt.

Internationale vergelijking wordt nog moeilijker omdat het ene land strenger is bij naturalisatie dan een ander land. Duitsland bijvoorbeeld is (was?) strenger dan Nederland en dat betekent dat er meer mensen in Nederland zijn genaturaliseerd. En dat betekent dat er in Duitsland een stuk meer ‘oude’ immigranten zitten bij de niet-Duitse nationaliteit en dus vaker zullen werken.

Wat ook een rol speelt is dat die 77,1% bruto arbeidsparticipatie van ‘autochtonen’ een van de hoogste binnen de EU is, maar aan de andere kant werken Nederlanders eenvan het geringste aantal uren per week binnen de EU. Nederlanders werken graag parttime. Dat vertekent ook het verschil in procentpunten want je kan verwachten dat er sprake is van een meer traditionele arbeidsverdeling bij niet-Nederlanders. Dus in een gezin werkt de man wel en de vrouw niet. Dat zorgt ook voor de kloof.

Het is dus volkomen duidelijk dat een uitspraak als: ‘Van de autochtone beroepsbevolking heeft 77,1 procent betaald werk, terwijl van de allochtonen nog niet de helft (49,5 procent) werk heeft,’ heel erg fout is. Het zijn appelen en peren.

Divers

De Volkskrant schrijft: ‘kloof tussen buitenlanders en autochtonen’

Weer wat anders ‘buitenlanders’.

 Weer wat verder: ‘De hoge werkloosheid onder niet-westerse allochtonen – oftewel: mensen met ten minste één ouder van Marokkaanse, Surinaamse of andere niet-westerse afkomst – ‘

Zoals heel vaak in de pers weet men niet de definitie van een allochtoon is. Alle regels staan in dit artikel.

Die niet-westersen is overigens weer een andere populatie. Ik heb even een tabelletje gemaakt:

herkomst_1

Van de 1,7 miljoen allochtonen van buiten de EU zijn er 439.000 (25%) afkomstig uit een westers land.

We gaan verder: ‘Meer niet-westerse allochtonen dan ooit zitten in de bijstand: 234 duizend, 41 duizend meer dan autochtonen. Één op de zeven niet-westerse allochtonen tussen de 15 en 65 jaar heeft een bijstandsuitkering, onder autochtonen is dat één op de 44.’

Onjuist aantal. Die 234.000 is inclusief mensen in de AOW-gerechtigde leeftijd. Zie ook dit artikel onder het kopje De AOW-uitkering en de bijstand. Overigens klopt die één op de zeven wel.

Het is wel triest dat constant één uitkering eruit wordt geplukt en dat niet gekeken wordt naar de overige uitkeringen. Zie voor een zo compleet mogelijk overzicht het gelinkte artikel.

———–
Toegevoegd 11:15
Er staat ook: Van de autochtone beroepsbevolking heeft 77,1 procent betaald werk, terwijl van de allochtonen nog niet de helft (49,5 procent) werk heeft.

Beroepsbevolking 77,1% werk? Dan zou 22,8% werkloos zijn.
Totale bevolking in de leeftijdscategorie (potentiele beroepsbevolking)   –  niet beschikbaar voor arbeid = beroepsbevolking. De beroepsbevolking wordt de bruto arbeidsparticipatie genoemd.
Bruto arbeidsparticipatie – (officiële) werkloosheid = netto arbeidsparticipatie. Dat laatste is die 77,1%.

Conclusie

Geheel ten onrechte maakt de Volkskrant van een beperkte groep mensen (310.000) een veel groter aantal (1,7 miljoen) en maakt van nationaliteit (buiten EU) allochtoon. Daardoor wordt zeer sterk de indruk gewekt dat de kloof tussen allochtoon en autochtoon veel groter is dan ik werkelijkheid. Dat wil niet zeggen dat de opmerkingen van Kremer in het artikel geen hout snijden.

Het is toch wel triest dat in een samenleving die het voortdurend over allochtonen heeft maar zeer weinig mensen –zeker niet de pers- de juiste definitie kan geven.

Dat ook tekens het verkeerde aantal bijstandsuitkeringen aan niet-westerse allochtonen wordt geplakt is al iets wat ik al jaren zie. De PVV is er mee begonnen.

Het is niet de eerste keer dat ik over de Volkskrant moet schrijven. Tot mijn grote ergernis gaat het al jaren fout met de cijfers. Het komt omdat er bij de pers geen fatsoenlijke journalist is die gespecialiseerd is in migratiecijfers etc. Onbegrijpelijk dat zo’n belangrijk onderwerp maar er een beetje bij wordt gedaan. Het resultaat is dan ook te zien. Niet alleen bij de Volkskrant, maar bij alle media. Vrijwel dagelijks.

Zie ook bijvoorbeeld Duizenden Spookasielzoekers

Toevoeging 23 maart 2014

Ik had nog grafiekjes beloofd. De cijfers in de tabel van de Volkskrant over autochtonen en mensen met een nationaliteit van buiten de EU van 20 tot 65 jaar. Ik kan zo snel geen cijfers vinden van het CBS over allochtonen van 20-65 jaar en ook nog van buiten de EU. Bovendien zijn de cijfers van Eurostat volgens de ILO-definitie.

Het beste wat er op lijkt zijn cijfers van de herkomstgroepen van 15 tot 65 jaar -helaas niet van de EU- volgens de ILO-definitie. De leeftijd loopt eigenlijk van 15-75 jaar. Vergelijken 15-65 jaar pakt gunstiger uit voor autochtonen.

Ik laat zien vergelijking autochtonen en allochtonen en autochtonen met niet-westerse allochtonen. Eerst met allochtonen.

f1

Van de autochtonen hoort  81,3 % tot de beroepsbevolking (werkend en officieel werkloos) en werkt 76,6% tenminste 1 uur per week. Bij allochtonen is dat  resp. 71,2% en 62,9% . De onderste twee lijnen geeft het verschil weer: netto werken autochtonen 13,7 procentpunt vaker dan allochtonen.

De volgende grafiek geeft het verschil met niet-westerse allochtonen weer:

f2

Het verschil is duidelijk groter dan met de vorige tabel. De beroepsbevolking van niet-westerse allochtonen is 14,9 procentpunt lager dan die van autochtonen en netto-arbeidsparticipatie is met 56,1 procent zelfs 20,5 punt lager.

Verwacht mag worden dat de groep niet-EU landen iets boven dat van niet-westers zal liggen en dus een s tuk hoger dan de 49,5% volgens de tabel  van de Volkskrant.

Hier de bron van de cijfers (wat meer dan hier weergegeven) en voor de liefhebbers ook nog een tabel met westerse allochtonen.


 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

3x Omegabox

Bloedvete

Bloedvete

Trending Articles


Te koop: Sint Antoniusbank 42 c, Bemelen


Te koop: Burgemeester Geurtslaan 28, Heythuysen


Te koop: De Gijselaarstraat 12, Leiden


Afschrijving geld S.a.r.l. et Cie., S.C.A


TK: Fossil Bue chrono CH2451


NA: Heuer Navia


OpenPLi 9.0 release beschikbaar


Te koop: Teenschillerlaan 32, IJsselstein


Te koop: Einthovenstraat 10, Geleen


Te koop: Weidehuislaan 18, Almelo